Zustertuinen | Ingetogen mooi. Ook over 60 jaar!

Jan Pieter Oosterveld van Quadrant Architecten BNA maakte het ontwerp van de woningen in Zustertuinen. Vooral de ligging tussen het oude Berkel-Enschot en het nieuwe dorpshart Koningsoord waren voor hem aanleiding om elementen van de traditionele jaren 30 architectuur in het ontwerp te verwerken. Op die manier wordt op een mooie manier verbinding gemaakt tussen wat al bestaat en wat nieuw is.

Er komen 4 verschillende woningtypen in Zustertuinen en elk huis heeft meerdere details die kenmerkend zijn voor de mooie sfeer van een jarendertigwoning. Met de zelfde kleur kap en vier verschillende aardse steenkleuren, die gevarieerd in de buurt terugkomen, vormen de woningen met elkaar een familie. Jan Pieter neemt je mee achter zijn tekentafel.

Tweekappers

“De twee-onder-een-kapwoningen hebben een lichtrode en donkerbruine steen. Door deze afwisselend te gebruiken, ontstaat een gevarieerd straatbeeld. Als je straks voor de woningen staat, zie je dat de kap steiler is dan normaal. Dit geeft de woningen een statiger karakter en dat past goed bij deze plek. Door reliëf in het metselwerk aan te brengen op de hoeken en tussen de ramen krijg je een mooie verfijning in de gevel. Dit soort accenten zijn typerend voor architectuur uit de jaren dertig. Ingetogen mooi. Ook nog over 60 jaar!”

Rijwoningen

“De rijwoningen worden uitgevoerd in dezelfde donkere steen als de tweekappers. Met witte kaders rond de voordeur en witte lateien boven de ramen geven we deze huizen een jaren 30 accent. Dankzij de doorgemetselde schoorsteen aan de zijgevel van de hoekwoningen en enkele dwarskapwoningen krijgt de rij een vriendelijke uitstraling. Leuk detail bij deze rijwoningen is trouwens dat de hoekwoningen een entree op de kop hebben. Dat maakt het allemaal net wat speelser.”

Comfortwoningen

Van de rijwoningen maakt Jan Pieter de stap naar de comfortwoningen. “De comfortwoningen hebben de lichtste steen gekregen. Dat past mooi bij de hoogte van het huis. Ook hier zie je trouwens weer de klassieke raamverdeling van de jaren 30  terugkomen. Het bovenlicht met roedeverdeling werd vroeger ook vaak met glas in lood toegepast.”